Föreningens stadgar
Linnéa Studenttidning -- Stadgar
Skrivna: 28 december 2023
Antagen: 30 december 2023
Innehåll
========
1. Namn, säte, och ändamål
2. Styrelse, verksamhet, och årsmöte
Rösträtt
Verksamhetsår
Val av styrelse
Valberedning
Styrelsemöten
Fatta beslut
Per capsulam-beslut
Komma med förslag till styrelsen
Avgå från styrelsen och fyllnadsval
Ändra stadgar
Upplösning av föreningen
Årsmöte
Adress
Motioner och förslag
Dagordning
3. Medlemskap och tidningen
Avstängning av medlem
Material i tidningen
Utgivning
Redaktionen
Ansvarig utgivare
Redaktionsmöte
4. Ekonomi
Val av revisor
Val av firmatecknare
Finansiering av tidningen
Vad pengarna får användas till
Upplösning av föreningen
1. Namn, säte, och ändamål
==========================
§1 Föreningens namn är Linnéa Studenttidning.
§2 Föreningens säte ligger i Kalmar Kommun.
§3 Föreningen är ideell samt religiöst och partipolitiskt obunden.
§4 Föreningens ändamål är att driva produktionen av en studenttidning på Linnéuniversitet i Kalmar. Tidningen ska skapas av och för studenter i Kalmar. Tidningen ska ges ut i den mån som är möjligt. Det innebär att antalet personer som arbetar med produktionen, och hur mycket de arbetar, påverkar hur många nummer som kan skapas per år. Produktionen ska ske ideellt. Alla som hjälper till ska få erkännande (t.ex. byline eller bildbyline) för det de har bidragit med.
§5 Medlemsvård är också viktigt; utöver att producera tidningen, så bör föreningen verka för att göra något kul för de som hjälper till att skapa tidningen, om budget för det finns, till exempel fika. Detta gäller även styrelsevård och redaktionsvård.
§6 Föreningen är ansluten till Ung Media så länge minst två tredjedelar av medlemmarna är under 25 år.
2. Styrelse, verksamhet, och årsmöte
====================================
§7 Styrelsen har ansvar för verksamhet, medlemmar, och ekonomi i föreningen. Den ansvarar också för årsmötet och att årsmötets beslut följs.
§8 Styrelsen måste bestå av minst tre personer. Styrelsen måste innehålla en ordförande, en sekreterare, och en kassör. Utöver det kan det väljas fler poster vid årsmöte, till exempel vice ordförande.
§9 Ordförandens huvuduppgift är att kalla till styrelsemöten och se till att årsmötet blir av.
§10 Sekreterarens huvuduppgift är att föra anteckningar och protkoll för alla styrelsemöten.
§11 Kassörens huvuduppgift är att hålla koll på pengaflödena och så att budget och ekonomi håller. Den ska också se till att alla verifikat (t.ex. kvitton) finns och arkiveras på ordentligt vis.
§12 Om nya poster väljs, behöver deras uppdrag/ansvar beskrivas.
Rösträtt
--------
§13 Samtliga styrelseledamöter har lika rösträtt på styrelsemöten. Således har ordföranden inte utslagsröst. Se mer under Fatta beslut.
Verksamhetsår
-------------
§14 Verksamhetsåret varar från 1 januari till 31 december samma kalenderår. Mot slutet av verksamhetsåret (november eller december) ska årsmöte hållas för att välja en ny styrelse.
Val av styrelse
---------------
§15 Alla medlemmar i föreningen kan kandidera till styrelsen. Det går att kandidera till den nya styrelsen fram till kandidat-stoppet på årsmötet.
§16 Under årsmötet väljs först styrelsens storlek, det vill säga hur många som sitter i den. Därefter väljs personer in genom en sluten ja/nej-omröstning. Alltså ja för att rösta in personen, nej för att inte rösta in personen. En majoritet, minst hälften, krävs för att välja in personen.
§17 Den nya styrelsen träder i kraft vid det nya verksamhetsåret.
Valberedning
------------
§18 Valberedningens uppgift är att informera och samla in kandidater till nästa års styrelse. Om valberedning saknas, så agerar styrelsen valberedning.
§19 Valberedningen ska lägga fram förslag på ny styrelse vid årsmötet. De får inte föreslå sig själva! Valberedningen får själva kandidera på årsmötet, men får inte föreslå sig själva.
§20 Om ingen annan kandiderar, så kan årsmötet besluta enligt valberedningens förslag. Årsmötet gör i så fall en sluten omröstning om valberedningens förslag i helhet.
Styrelsemöten
-------------
§21 Styrelsemöten utfärdas efter behov. Således kan antalet möten per månad eller år variera beroende på vad som händer under året.
§22 Ordföranden kallar till möte genom att berätta plats och tid. Detta bör den göra i god tid, minst en dag – om inte något akut sker som kräver snabb handling. Dessutom bör ordföranden ta hänsyn till vilka tider som passar så många som möjligt i styrelsen.
§23 Digitala möten
§24 Styrelsemötena behöver inte ske fysiskt, utan kan ske digitalt. Dessutom kan en ledamot delta digitalt om så godkänns av ordföranden. Om en ledamot deltagit digitalt, eller hela mötet skett digitalt, ska det framgå tydligt i protokollet.
Fatta beslut
------------
§25 För att styrelsen ska vara beslutsmässig behöver minst två tredjedelar av styrelsen vara närvarande.
§26 För att en fråga ska gå igenom krävs att mer än hälften säger ja. För att undvika förvirring ska frågor formuleras så att ja betyder förändring och nej inte innebär någon förändring.
Per capsulam-beslut
§27 Per capsulam-beslut ska endast använda vid akuta tillfällen då ett beslut inte kan vänta till nästa styrelsemöte. För att ett sådant beslut ska gå igenom krävs att minst två tredjedelar av styrelsen går med på det. Beslutet ska protokollföras vid nästa möte.
Komma med förslag till styrelsen
--------------------------------
§28 Samtliga ledamöter i styrelsen, och alla medlemmar i föreningen, kan komma med förslag till styrelsen. Detta sker genom att överlämna förslaget till ordföranden eller sekreterare.
Avgå från styrelsen och fyllnadsval
-----------------------------------
§29 Om någon vill avgå från styrelsen så kan det göras. Det ska protokollföras på nästa styrelsemöte. För att fylla ledamotsplatsen kan ett fyllnadsval hållas. Om det är ordföranden, sekreterare, eller kassör som avgår så måste ett fyllnadsval hållas. Däremot för “vanliga” ledamöter behövs inte fyllnadsval, så länge styrelsens storlek är tillräcklig. Det är styrelsen som beslutar att utfärda ett fyllnadsval. Om styrelsen beslutar att inte hålla ett fyllnadsval, så kan ett fyllnadsval utkrävas på förfrågan av minst fem medlemmar.
Ändra stadgar
-------------
§30 Stadgarna kan endast ändras under årsmötet via motioner och förslag. För att en ändring ska gå igenom krävs att minst två tredjedelar av årsmötet röstar ja.
Upplösning av föreningen
------------------------
§31 Föreningen ska upplösas om en ny styrelse inte kan bildas på ett årsmöte. Föreningen kan också upplösas vid enhälligt beslut under två årsmöten i rad.
Årsmöte
-------
§32 Årsmötet ska utlysas senast två veckor i förväg. Om möjlighet finns, bör det utlysas i tidningen. Handlingarna till mötet ska gå att få tag på senast tre dagar innan mötet, gärna en vecka innan. Således behöver motioner och förslag vara inkomna tills dess.
§33 Kallelsen är en inbjudan och ska därför innehålla plats och tid för årsmötet. Alla medlemmar är välkomna på årsmötet.
§34 Alla medlemmar har lika rösträtt under årsmötet!
Adress
§35 Eftersom föreningen saknar egen lokal, så behöver post till föreningen gå till någon i styrelsen. Till det används en s.k. c/o-adress. Adressändringen registreras hos Skatteverket.
Motioner och förslag
§36 En motion skickas in av medlemmar. Ett förslag är en motion inskickat av någon som sitter i styrelsen.
Dagordning
§37 Dagordningen behöver innehålla minst de punkter som definieras på nästa sida.
1. Mötet öppnas
2. Val av mötesordförande
3. Val av mötessekreterare
4. Val justerare tillika rösträknare
5. Fastställande av dagordning
6. Röstlängd fastställs
7. Årsmötets stadgeenliga utlysande
8. Verksamhetsberättelse
9. Ekonomisk rapport
10. Revisionsberättelse
11. Ansvarsfrihet
12. Verksamhetsplan
13. Beslut om medlemsavgift
14. Beslut om budget
15. Motioner och förslag
16. Val av ny styrelse
a) Beslut om kandidat-stopp
b) Fastställande av styrelsens storlek
c) Val av ny föreningsordförande
d) Val av ny föreningssekreterare
e) Val av ny kassör
f) Val av eventuella andra poster
g) Val av resterande ledamöter
17. Val av valberedning
18. Val av firmatecknare
19. Val av revisor
20. Val av ansvarig utgivare
21. Beslut om eventuell adressändring
22. Övriga frågor och kommentarer
23. Mötet avslutas
3. Medlemskap och tidningen
===========================
§38 Vem som helst kan bli medlem. För att bli medlem krävs att medlemsavgiften betalas. Medlemsansökan sker skriftligen till styrelsen och medlemskapet behöver förnyas varje år.
§39 En medlem kan när som helst välja att gå ur föreningen, men kan inte få eventuell medlemsavgift återbetald! Om en tidigare medlem inte betalar medlemsavgiften så upphör medlemskapet. Om en medlem inte årligen förnyar sitt medlemskap så upphör medlemskapet också.
§40 Medlemsavgiften beslutas på årsmöte.
§41 Det finns två typer av medlemmar: vanlig medlem och redaktionsmedlem. En vanlig medlem är en medlem som ekonomiskt bidrar för att tidningen ska kunna produceras. En redaktionsmedlem är en medlem som även producerar material för tidningen.
§42 För att bli redaktionsmedlem behöver man vara medlem och skapa någon form av innehåll som kommer med i tidningen. Endast studenter kan bli redaktionsmedlemmar!
§43 Medlemmar ska behandla varandra med respekt. Ingen medlem får diskriminera eller diskrimineras. Diskriminering definieras i Sveriges diskrimineringslag.
Avstängning av medlem
---------------------
§44 En medlem kan stängas av om den skadar föreningen eller bryter mot stadgarna. Innan detta ska styrelsen prata med och varna medlemmen. Medlemmen ska få chansen att förklara sin sida av saken. Först efter upprepade fall kan medlemmen stängas av.
§45 Medlemmen blir avstängd fram till nästa årsmöte. Då ska avstängningen diskuteras och beslut tas om personen får fortsätta vara en del av föreningen eller inte. För att utesluta personen krävs en två tredjedelars majoritet. Den avstängda medlemmen har närvarorätt på årsmötet.
§46 En avstängd medlem får inte delta i föreningens verksamhet.
Material i tidningen
--------------------
§47 Materialet i tidningen ägs av respektive skapare, men genom att lämna in material till föreningen ges tillstånd till föreningen att använda (och återanvända) materialet för att producera tidningen.
§48 Vem som har skapat material i tidningen ska alltid tydligt framgå.
§49 Om det finns licens eller annat tillstånd, så kan material från andra källor än kreatörsmedlemmarna användas i tidningen. Detta ska godkännas av ansvarig utgivare.
Utgivning
---------
§50 Tidningen ska i första hand ges ut i alla fall digitalt. Om resurser finns, får tidningen gärna ges ut fysiskt också. Målet är att skapa minst ett nummer per termin.
Redaktionen
-----------
§51 Redaktionen drivs vid sidan av styrelsen. Man behöver inte sitta i styrelsen för att vara med i redaktionen. Styrelsen får sitta med i redaktionen.
§52 Styrelsen ska inte detaljstyra vad som finns med i tidningen och vad som publiceras och inte.
§53 Redaktionen får lägga upp sitt arbete lite hur de vill, men det bör hålla någorlunda professionell standard. Dessa stadgar om hur redaktionen ska fungera måste dock följas!
Ansvarig utgivare
§54 Ansvarig utgivare väljs vid varje årsmöte. Ansvarig utgivare behöver inte vara en del av styrelsen, men kan vara.
§55 Ansvarig utgivare är juridiskt ansvarig för det som publiceras i tidningen, därav har den alltid det sista ordet i vad som publiceras och inte.
§56 Ansvarig utgivare har även i uppgift att sammanställa en redaktion som tillsammans kan producera innehållet. Personer i redaktionen kan tillkomma under produktionens gång.
Redaktionsmöte
§57 Ansvarig utgivare kan kalla till redaktionsmöte. Då möts redaktionen för att t.ex. planera eller diskutera något. Redaktionsmöten behöver inte protokollföras, men det är bra om lite anteckningar finns, så det blir lättare för alla att komma ihåg allt!
§58 När produktionen av ett nytt nummer sätter i gång bör ansvarig utgivare kalla till ett redaktionsmöte där numrets innehåll planeras. Det är också bra att planera roller; vem gör vad?
4. Ekonomi
==========
§59 Räkenskapsåret varar från 1 november till 30 oktober nästa kalenderår. Detta för att underlätta presentation av en ekonomisk rapport under årsmötet.
Val av revisor
--------------
§60 Under årsmötet kan en eller två revisorer väljas. En revisor krävs för att vara medlem i vissa föreningar (som Ung Media) och för att få vissa ekonomiska stöd/bidrag.
§61 En revisors uppgift är att granska styrelsens uppdrag och ekonomi; se till att deras arbete sker stadgeenligt, att budget hålls, och att alla verifikat är på sin plats. Därav bör en revisor inte vara en del av styrelsen!
§62 En revisor behöver inte vara medlem i föreningen.
Val av firmatecknare
--------------------
§63 Firmatecknare väljs vid årsmötet. Förslagsvis ordföranden och kassören, var för sig.
§64 Kom ihåg att informera bank och dylikt vid byte av firmatecknare!
Finansiering av tidningen
-------------------------
§65 Finansiering av tidningen kan ske via medlemsavgiften, annonser, bidrag/stipendier av olika slag, samt donationer från medlemmar eller andra läsare. Om något innehåll är annons, så ska det tydligt framgå! Dessutom får tidningen ta betalt via per lösnummer eller någon form av prenumerationsmodell.
§66 Donationer i utbyte mot att visst material publiceras – eller inte publiceras – får aldrig mottas.
§67 Styrelsen sköter finansieringen, men redaktionen kan, via ansvarig utgivare, lämna förslag till styrelsen om ekonomiska beslut som hör till tidningsproduktionen.
Vad pengarna får användas till
------------------------------
§68 Pengarna får användas till aktiviteter där alla medlemmar är välkomna. Pengarna kan också användas till teambuilding eller liknande för redaktionen eller styrelsen.
§69 Pengarna kan läggas på priser till diverse tävlingar som kan finnas med i tidningen. Priser kan inte vinnas av någon som är del av styrelsen eller redaktionen! Priserna får inte vara pengar i sig.
§70 Pengarna får endast läggas på saker som kan kopplas till föreningens ändamål: producera en tidning, medlemsvård, redaktionsvård, och styrelsevård.
Upplösning av föreningen
------------------------
§71 Vid upplösning av föreningen ska föreningens kvarvarande pengar doneras till en eller flera av följande organisationer:
• Amnesty https://amnesty.se/
• Reportrar utan gränser (RSF) https://www.reportrarutangranser.se/
§72 Årsmötet, då föreningen upplöses, beslutar vilken eller vilka organisationer som pengarna ska doneras till. Pengarna får inte gå någon annanstans.
§73 Pengarna kan också, om Linnékåren går med på det, förvaras i Linnékåren med syfte att gå till start av liknande förening i framtiden. (En förening som driver studenttidning.)
§74 Om föreningen har skulder måste de betalas innan föreningen kan upplösas!