Föreningens stadgar
Föreningen GALDEM A TALK stadgar
§ 1 Namn
GALDEM A TALK
§ 2 Säte
Kista
§ 3 Föreningens ändamål
Samhällsfrågor & Kultur
Vi är en samhälls- och kulturinriktad förening som står för representation, inkludering, gemenskap och systraskap, där vårt mål är att få unga tjejer att våga ta plats.
Vi vill skapa en trygg plats för att föra diskussioner kring rådande samhällsfrågor.
Vi vill skapa en känsla av egenmakt för tjejer från förorten.
Vi vill utmana strukturer och normer i samhället.
Vi vill skapa en tillåtande miljö där allas tankar och åsikter inte döms.
Vi vill inspirera och möjliggöra de vägar som finns för att ta plats.
Vi vill genom vår rörelse skapa gemenskap, främst bland unga.
Vi vill vara en positiv och framåtsträvande kraft.
§ 4 Värdegrund
I GALDEM A TALK står vi för
- Respekt
- Öppensinnighet
- Trygghet
- Representation
- Inkludering
§ 5 Medlemskap
5.1 Medlemskap
För att vara medlem i GALDEM A TALK ska man följa föreningens stadgar och värdegrund. En medlem kan bli aktiv i olika arbetsgrupper som föreningen har. Föreningen dokumenterar alla medlemmar och styrelsen godkänner alla medlemmar. Medlemskapet är ettårigt och förnyas varje år för att vara aktiv och för att ha rösträtt på årsmötet.
5.2 Om någon inte vill vara medlem
Den som vill gå ur föreningen meddelar skriftligen föreningens styrelse och räknas efter det inte längre som medlem. "En tidigare medlem som inte har förnyat sitt medlemskap slutar också att vara medlem i föreningen.”
5.2 Rättigheter och skyldigheter för medlemmar
En medlem:
Ska ha rätt till att delta i föreningens verksamheter som anordnats så länge de ej är separatistiskt för en viss målgrupp.
Ska ha rätt till information om föreningens angelägenheter.
Ska följa föreningens stadgar samt beslut som fattas av föreningens organ.
Har inte rätt till del av föreningens behållning eller egendom vid upplösning av förening.
5.3 Uteslutling
Medlem får inte uteslutas ur föreningen av en annan anledning än att denne har motarbetat föreningens stadgar, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen. Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. I beslutet skall skälen därför redovisas samt anges vad medlemmen skall iaktta för överklagande. Beslutet skall inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen meddelas den berörda. Beslut om uteslutningen fattas av GALDEM A TALKs styrelse, uteslutningsärende kan tas via chatt, mail eller videosamtal. Styrelsen måste vara beslutfattande vid uteslutningsärende där minst 50% av styrelsen närvarar vid beslut.
§ 6 Organ
Föreningens organ är:
Årsmötet
Styrelsen
Revisorer
§ 7 Årsmötet
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Ordinarie årsmöte skall avhållas senast före mars månads utgång. Extra årsmöte kan avhållas när majoriteten av styrelsen så finner.
Kallelse till årsmöte skall ske skriftligen till föreningens medlemmar senast 30 dagar före årsmötesdagen. Medlemmar i GALDEM A TALK förening bjuds in till årsmötet och alla som är fysiskt närvarande eller online (via direktsamtal ex. telefon eller videosamtal) har rösträtt vid årsmötet. Årsmötet är beslutsmässig med det antal styrelsemedllemar som är närvarande vid mötet. Rösträtt tillfaller även ledamot av styrelsen. Omröstning och val ska ske öppet, om sluten omröstning inte begärs. För att beslut ska vara giltigt krävs enkel majoritet, vid lika röstetal har ordföranden vid mötet utslagsröst.
Ärende skall, för att kunna behandlas på årsmötet anmälts skriftligen till styrelsen senast 14 dagar i förväg. Ändring eller tillägg till föreningens stadgar får endast beslutas på årsmötet. Förslag eller ändring av eller tillägg dessa stadgar får endast behandlas på årsmöte om det lämnats till styrelsen senast 14 dagar före årsmötet. För ändring av eller tillägg till dessa stadgar krävs beslut på årsmöte med en majoritet av minst ⅔ av samtliga angivna röster.
7.1 Extra insatt årsmöte
Om styrelsen, revisorn eller minst 1/4 av medlemmarna tycker att det behövs så ska föreningen hålla ett extra årsmöte. Alla medlemmar ska bjudas in senast två veckor innan mötet. I inbjudan ska det stå tid, plats, och information om det som kommer att tas upp på det extra årsmötet. På det extra årsmötet får inga andra frågor än de som står i inbjudan tas upp.
7.2 Dagordning vid årsmöte:
§ 1 Mötet öppnas
§ 2 Val av mötesordförande
§ 3 Val av mötessekreterare
§ 4 Fastställande av röstlängd
§ 5 Val av en justerare tillika rösträknare
§ 6 Fråga om mötet har utlyst på rätt sätt (30 dagar innan)
§ 7 Godkännande av dagordning
§ 8 Styrelsens verksamhetsberättelse
§ 9 Styrelsens ekonomiska rapport och balansräkning
§ 10 Revisorernas rapport och fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
§ 11 Val av ordförande
§ 12 Val av övriga styrelseledamöter samt suppleanter
§ 13 Val av revisor
§ 14 Beslut om verksamhetsplan och budget för 2022
§ 15 Inkomna motioner och propositioner
§ 16 Val av valberedning
§ 17 Synpunkter, tips eller kritik från medlemmar
§ 18 Mötet avslutas
§ 8 Styrelsen
Styrelsen är, när årsmötet ej är samlat, föreningens högsta beslutande organ. Styrelsens ordförande, vice ordförande och kassör väljs på två år. Övriga ledamöter väljs på ett år och på så sätt att halva styrelsen väljs varje år.
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordförande och är beslutsmässig när över hälften av ledamöterna är närvarande. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst.
§ 9 Revision
För granskning av föreningens verksamhet och ekonomiska förvaltning utses en revisor. Revisionsberättelse ställs till årsmötet och överlämnas till styrelsen senast fjorton dagar före årsmötet. I revisionsberättelsen skall revisorerna till- eller avstyrka ansvarsfriheten för styrelsen.
§ 10 Avsluta föreningen
Föreningen kan bara läggas ner efter beslut på ett årsmöte eller extra årsmöte. För att föreningen ska läggas ner måste minst två tredjedelar av medlemmarna på mötet rösta ”ja” till förslaget. Årsmötet ska även bestämma vad som ska göras med eventuella pengar som är kvar i föreningen.